Kesä keittiöön keittiöpuutarhalla

Eikö olisikin ihanaa, jos aina olisi käden ulottuvilla esimerkiksi yrttejä tai itsekasvattamiasi tomaatteja? Loppuen lopuksi, mikään ei vedä vertoja itse rakkaudella kasvattamillesi kasveille, ja parasta on, että voit hyödyntää näitä kun kokkaat esimerkiksi illallista perheelle tai ystävillesi. 

Etenkin yrteissä huonoa on se, että kaupasta ostettuna ne usein kerkeävät mennä huonoksi ennen kuin koko nipun kerkeää käyttämään. Osa saattaa käyttää yrttejä pakastettuna, mutta jos totta puhutaan, yrtit ovat parhaita tuoreina – esimerkiksi tuore basilika pastan päällä!

Keittiöpuutarhan luominen on helpompaa kuin uskoisitkaan! Keittiöpuutarhan saa luotua nimensä mukaisesti esimerkiksi keittiöön, tai jos pienessä kerrostaloasunnossa tuntuu, että tila loppuu kesken, voit perustaa keittiöpuutarhan myös vaikkapa omalle parvekkeelle! Omaa puutarhaa varten ei siis tarvitakaan takapihaa. Toisinaan keittiöpuutarha-nimikkeellä saatetaan tarkoittaa takapihan yrttimaata, mutta artikkelissa tarkoitamme nimensä mukaisesti puutarhaa omassa keittiössäsi. 

Miten keittiöpuutarha laitetaan pystyyn?

Vaikka keittiöpuutarhan perustaminen on helppoa, vaatii se kuitenkin muutaman oleellisen asian onnistuakseen. Useimmat hedelmät, marjat ja kasvikset vaativat vähintään kuusi tuntia aurinkoa, jotta selviävät hyvin. Kannattaa siis asettaa kasvit hyvin valoisalle paikalle, esimerkiksi ikkunalaudalle. Etenkin parvekkeella yrttejä tai kasveja kasvattaessa on hyvä muistaa pitää lämpötila mielessä – kasvit eivät yleensä selviä liian kylmässä, ja esimerkiksi basilika vaatii yli 10 asteen lämpötilan selvitäkseen. 

On tärkeää, että ruukuissa olisi reiät: Juurien ei tulisi maata ylimääräisessä vedessä, joten ruukku, jossa on edes pienet reiät pohjalla päästää ylimääräisen veden pois. Kannattaa muistaa laittaa ruukun alle jonkinlainen lautanen, jotta vesi ei leviä joka puolelle kotona. 

Ennen yrttien ja kasvien kasvatusta, kannattaa perehtyä jokaisen kasvin kasvuedellytyksiin. Tiettyinä vuodenaikoina kasvit eivät välttämättä saa tarpeeksi valoa, jolloin sinun voi olla kätevintä pohtia kasvatuslampun hankkimista. Jos haluat päästä keittiöpuutarhan kanssa halvalla, kannattaa panostaa kasveihin, jotka eivät tarvitse niin paljoa auringonvaloa, ja hyödyntää kaikki valo kevät – ja kesäaikaan.

Koska keittiöpuutarhassa kasvavat kasvit kasvavat hyvin pienissä ruukuissa verrattuna oikeaan kasvimaahan, on tärkeää kiinnittää huomiota mullan laatuun. Astiaan kannattaa valita mieluiten istutus – tai kesäkukkamultaa, joihin sekoitetaan neljäsosa kompostimultaa. 

Miten puutarhaa hoidetaan? 

Keittiöpuutarhan hoidossa on muutama asia, josta tulee pitää erityisen paljon huomiota. Koska ruukuissa ei ole yhtä paljon eliöstön monimuotoisuutta, kuin puutarhan mullassa. Multa kuivuu ruukuissa paljon nopeammin. Tämän vuoksi kasteluun ja lannoitukseen tulee kiinnittää erityisen paljon huomiota. Painamalla mullan sormeen voit tarkistaa miten kosteaa se on. 

Kasvit ovat usein vastaanottavampia vedelle sateisella tai pilvisellä säällä, joten kannattaa priorisoida näiden kastelua tällöin. 

Mitä keittiöpuutarhassa voi sitten viljellä? 

Koska keittiöpuutarhan lokaatio on poikkeuksellinen, saatat pohtia mitä täällä voi sitten viljellä onnistuneen lopputuloksen saamiseksi? Yrttejä on helppoa viljellä, sillä näitä voi alkaa kylvämään jo alkukeväästä, maalis-huhtikuussa, ja mikäli käytössä on kasvuvalo, voi näitä kasvattaa vuoden ympäri. Kasvatusastian minimisyvyydeksi riittää 12 cm, mikä ei ole yhtä paljon kuin muilla kasveilla. Yrtiksi voit valita esimerkiksi basilikan, sitruunaruohon, mintun, oreganon, persiljan tai rosmariinin – lista on laaja! Yrttejä voit kasvattaa siemenistä, taimista tai kaupan ruukkuyrteistä. 

Voit myös kasvattaa esimerkiksi mansikkaa. Mansikka tarvitsee runsaasti auringonvaloa, ja mitä enemmän se saa tätä, sen enemmän mansikkaan kertyy sokeria. Myös peruna viihtyy auringossa. Salaateissa taas positiivista on se, että ne ovat nopeakasvuisia. Toisaalta kasvamiseen ne vaativat syvemmän astian, jonka vähimmäissyvyys on 20 cm. Salaatti voi jäädä kitkerän makuiseksi, mikäli salaattia ei kastele tarpeeksi.